Het fitheidsplan ‘Gezond(er) oud met Erik!’ is jouw kans om vanuit huis, maar wel mét hulp van mij (gezondheids)meerwaarde te creëren voor jezelf. Ik breng jouw gezondheidsperspectief in kaart en jij gaat op jouw beurt een mindshift maken.
Gezond(er) oud worden met Erik! is een persoonlijk fitheidsplan gericht op de wisselwerking tussen je brein, je stofwisseling en jouw immuunsysteem. De belangrijkste focus points zijn daarom #balancedmind, #fitbody, #healthydiet en #immuneboost. Geef één health focus point aandacht en je ervaart dagelijks al meer balans. Ga met de gepersonaliseerde roadmap en vier focus points aan de slag en ervaar écht het verschil.
Tijdens een telefonisch sparmoment met mij wordt je startpunt bepaald. Vervolgens ontvang je jouw Gezond(er) oud worden met Erik! fitheidsplan, waarna jij zelf aan de slag kunt gaan.
01
#balancedmind
Niemand ontkomt aan stress, maar er is een verschil tussen acute en chronische stress. Acute stress heeft veel weg van een energieboost: natuurlijk, gezond en noodzakelijk om bijvoorbeeld een werkdeadline te halen.
Chronische stress wordt minder snel herkent als een vorm van stress, maar moet je zoveel mogelijk vermijden. Chronische stress kent verschillende oorzaken. Te weinig bewegen en te veel zitten zijn bekende factoren, maar ook slaaptekort en vaker eten dan 2-3 keer per dag dragen bij aan het ontstaan van stress. Stressmomenten hoeven (kunnen) niet voortdurend vermeden te worden, maar het is beter voor lichaam en geest chronische stress uit de weg te gaan. Dagelijks in je element zijn en minder stress ervaren is de beste investering die je kunt doen.
Wil jij minder stress én meer energie ervaren? Breng dan met hulp van mij onder andere je stress-as, schildklier en geslachtshormonen weer in harmonie en voel je vitaal.
02
#fitbody
Onze 600 skeletspieren reageren niet goed op inactiviteit. Ze atrofiëren, waardoor de lichaamsstabiliteit verdwijnt en organen en botten minder goed beschermd worden. Bewegen wordt al snel minder soepel en de energie die niet wordt verbruikt om arbeid te leveren, wordt opgeslagen als lichaamsvet. Om goed de blijven functioneren moeten spieren regelmatig gestimuleerd worden.
Naast voldoende lichaamsbeweging zoom ik met mijn health focus point #fitbody ook in op een goede en voldoende nachtrust. Een langdurige verstoring van je biologische klok is namelijk echt schadelijk voor je gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld overgewicht van krijgen, maar ook mentale problemen. Door ‘te luisteren’ naar jouw eigen ritme, creëer je meer balans tussen lichaam en geest en verhoog je de kwaliteit van leven.
Wil jij je overdag weer optimaal én energiek voelen? Ondersteun dan de energiecentrales van je lichaam (mitochondriën) met een actieve leefstijl en herstel van je bioritme (beter slapen).
03
#healthydiet
Eet je vaak industrieel bewerkte voeding – denk aan voedsel uit pakjes, snacks, taart, koekjes, pizza’s -, dan zijn de glucose– en insulinespiegels in je bloed (voortdurend) abnormaal hoog. Deze hoeveelheid glucose kan niet meer in je cellen worden opgeslagen. De deur van de cel gaat als het ware op slot: het ‘hotel’ is immers vol. Dit onvermogen om met behulp van insuline glucose te kunnen opslaan, noemen we insuline-resistentie.
Het gevolg? De bloeddruk stijgt, vaak zonder dat je het in de gaten hebt en het lichaamsgewicht neemt toe met een beginnend buikje als gevolg. Je moet vaker plassen, slaapt slecht en krijgt huidontstekingen die nauwelijks genezen. Insuline-resistentie leidt tot pre-diabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Voor een goede kwaliteit van leven is het beter tijdig in te grijpen door het aanpassen van de leefstijl.
Wil jij gezonder eten en afvallen? Kies dan voor voeding als medicijn en verbeter je algehele gezondheid.
04
#immuneboost
De anderhalf tot twee kilo bacteriën die elke volwassen met zich meedraagt (ook wel bekend als het microbioom) beschermt ons tegen schadelijke bacteriën, maar moet je wel gedurende je hele leven onderhouden. Een microbioom dat zwak is, maakt onze gezondheid kwetsbaar. Schadelijke bacteriën krijgen de overhand, waardoor er laaggradige ontstekingen in de darmwand ontstaan.
Een verzwakt microbioom ondermijnt het immuunsysteem, waardoor ziektes als Coeliakie, de ziekte van Crohn, astma, depressie, multiple sclerose, reumatoïde artritis, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer, het chronisch vermoeidheidssyndroom, enzovoorts gemakkelijker kunnen ontstaan. Een gezond microbioom daarentegen houdt een krachtig immuunsysteem in de lucht.
Wil je jouw immuunsysteem versterken? Kies dan voor effectieve interventies zoals suppletie met vitamine K en D3, ademhalingsoefeningen en het verlagen van de maaltijdfrequentie.

Over mij
Als sportfysiotherapeut, leefstijlcoach en personal trainer in Nijmegen inspireer ik al bijna 15 jaar cliënten met mijn health concept ERIK and ME: fysio behandeling, 1-op-1 trainen én leefstijladvies ineen.